torek, 30. oktober 2018

Dvorec Trebnik, Slovenske Konjice, Slovenija


Zgodovina dvorca sega daleč nazaj v 13. stoletje, natančneje v leto 1308, ko se v zgodovinskih virih prvič omenja »Trebnikke«. Že leta 1362 je omenjen dvor pod konjiškim gradom, katerega so do 17. stoletja posedovali baroni Trebniški, nato pa so ga prodali grofom Tattenbach. Sedanji dvorec so med leti 1630 in 1636 zgradili Tattebachi,  v zgodovinskih virih se omenja leta 1404. Za njimi so dvorec imeli v lasti žički kartuzijani, vse do ukinitve kartuzije leta 1782.

 Dvorec leta 1908 in 2018

Leta 1826 je dvorec skupaj z drugimi posestmi na dražbi v Gradcu od verskega sklada kupil knez Weriand zu Windischgrätz in v lasti te rodbine je bil vse do konca 2. svetovne vojne.
Služil jim je predvsem kot rezidenca, v njem so bivali le občasno. Ogromno pozornosti so posvetili okolici, urejanju vrtov, kar se še danes vidi kot park, ki zajema okolico dvorca. Imeli so svojo vrtnarijo in svojega vrtnarja, od tod izhaja tudi ljubezen do rož, ki se je razširila in je še danes živa v Slovenskih Konjicah.

Med 2.svetovno vojno rodbina ni prebivala v dvorcu, saj ga je zasedla okupacijska oblast in v njem nastanila razne vojaške in druge enote. Po vojni je dvorec skupaj z drugimi posestmi rodbine država zaplenila in nacionalizirala.
 Dvorec pred obnovo

V povojnem obdobju je služil v različne namene, v njem je bila gostilna, vrtec, dom ostarelih občanov, glasbena šola itd. Podobno kot druga tovrstna zgodovinska stavbna dediščina v Sloveniji ni bil deležen primernega vzdrževanja. Iz občinske lastnine je leta 1996 prešel v last gospodarske družbe, ki se je zavezala za njegovo prenovo, vendar ni imela interesa in ne sredstev, temveč je nepremičnino celo obremenila z bančnimi krediti in hipotekami ter dvorec prepustila propadu,  dokler ni leta 2012 lastništvo in prenovo prevzela Občina Slovenske Konjice.

 Dvorec po obnovi

Dvorec ima na novo obnovljen severni trakt, nekdaj imenovan »Bezirzgang«, v katerem so danes recepcija razpršenega hotela, manjša večnamenska dvorana, poimenovana po kneginji Christiani, lokali z medicino povezanih dejavnosti, restavracija in kavarna, v južnem traktu (v delu glavne stavbe) pa deluje podjetje, ki svoje izdelke iz zdravilnih rastlin in zelišč trži pod blagovno znamko »Dvorec Trebnik«. V dvorcu je tudi njihova prodajalna.

 Še neobnovljeni deli dvorca

 Glavni vhod v dvorec

 Pogled na dvorec iz parka

Ribnik z otočkom v parku

Viri slikovnega gradiva (pridobljeno oktobra 2018):
- 1908: https://sl.wikipedia.org/wiki/Dvorec_Trebnik;
- Dvorec pred obnovo: https://dk.um.si/Dokument.php?id=86718;
- 2018: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

 Viri (pridobljeno oktobra 2018):
- https://sl.wikipedia.org/wiki/Dvorec_Trebnik;
- Jan Stropnik: Rekonstrukcija in obnova dvorca Trebnik (https://dk.um.si/Dokument.php?id=86718).

Ni komentarjev:

Objavite komentar