četrtek, 11. oktober 2018

Čeligijev (Črni) stolp, Maribor, Slovenija

Črni stolp, poznan tudi kot Čeligijev stolp, imenovan po mariborskih pivovarjih Tscheligijih, je edini ohranjeni obrambni stolp severnega mariborskega obzidja.
 Čeligijev stolp danes

Mariborsko mestno obzidje je nastalo med letoma 1255 in 1275, kmalu potem, ko je Maribor pridobil status mesta. S približno 500 metrov dolgimi stranicami je novo obzidje v obliki štirikotnika zamejilo 25 hektarjev površine med Dravo in današnjimi Strossmayerjevo, Gregorčičevo in Ulico škofa Maksimilijana Držečnika. Prvotno obzidje je bilo okrog osem do deset metrov visoko in približno meter debelo. Na vrhu je bilo členjeno s prsobrani in cinami, na notranji strani pa je vzdolž njega potekal pokrit lesen povezovalni hodnik.  V 13. stoletju obzidje še ni imelo stolpov; ti so bili v več različnih gradbenih fazah zgrajeni šele od 14. stoletja naprej.
Med prvo večjo prenovo srednjeveškega obzidja, ki je dokumentirana med letoma 1460 in 1470, ko so mestu že grozili vpadi Turkov, je v skladu s sočasnimi obrambnimi smernicami nastala vrsta (domnevno šest) obrambnih stolpov na sovražnim vpadom najbolj izpostavljenima severni stranici in jugovzhodnem vogalu obzidja, od katerih sta se do danes ohranila le še Židovski stolp na jugovzhodnem vogalu in Črni stolp na skrajnem zahodnem delu nekdanje severne stranice obzidja. Sočasno z izgradnjo novih obrambnih stolpov, so prezidali mestna vrata in poglobili mestni jarek, v katerega so speljali vodo iz bližnjih potokov. Na severovzhodnem vogalu obzidja so zgradili tudi nov mestni grad.
Poseben pomen Črnega stolpa je v dobro ohranjeni notranjščini z lesenimi stropnimi oz. talnimi konstrukcijami.

Občasno je služil tudi kot mučilnica, odtod mu še eno ime - Mučilni stolp.
 
V 18. stoletju je v Črnem stolpu delovala pivovarna, last družine Tscheligi (Čeligi), po kateri je stolp poznan tudi kot Čeligijev stolp. Ime Črni (Smodniški) stolp je dobil, ker je bil v času, ko je bil v lasti podjetja Talis, v njem več let skladišče premoga. 
                                                                Čeligijev stolp leta 1913
 
Danes v letih 1460-1465 zgrajeno kamnito stavbo, ki je skoraj kvadratne oblike, obkrožajo novozgrajeni bloki. V bližini, na vogalu Gregorčičeve in Gledališke ulice, stoji prav tako s pivom povezano poslopje nekdanje Gambrinusove restavracije in dvorane. Stavba je dobila ime po legendarnem flandrijskem kralju Gambrinusu, ki naj bi izumil varjenje piva. Stolp ima tako še eno pimenovanje - Gambrinov stolp.

                                               Restavracija Gambrinus nekoč in stavba danes

Del obzidne stranice ob Črnem stolpu je bil ohranjen vse do leta 1990, ko je ob gradnji stanovanjskih blokov investitor podrl še zadnje ostanke zahodnega dela severnega obzidja. (http://www.mariborart.si/spomenik?p_p_id=mapview_WAR_artportlet&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_r_p_564233524_articleUrl=gambrinov-stolp)

Ostanki obzidja

Viri slikovnega gradiva (pridobljeno oktobra 2018):
- starejše slike: Digitalna knjižnica Slovenije (
http://www.dlib.si/?URN=URN:NBN:SI:IMG-B1PPE0FH);
- 2018: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar