nedelja, 20. oktober 2019

Motel Jezero in avtokamp v Bresternici pri Mariboru, Slovenija


Eden največjih projektov v zgodovini Turističnega društva Maribor je bil izpeljan leta 1963. V Bresternici ob Mariborskem jezeru so namreč postavili turistično naselje s petnajstimi bungalovi in ga v upravljanje predali Hotelu Orel.  

 Motel jezero nekoč...
 ... in prazen prostor danes


Prostor v Bresternici je veljal za središče dogajanja, v kamp so prihajali na dopust ljudje iz vse Evrope in turizem je cvetel. Starejši prebivalci se še spominjajo, kakšna gneča je bila na minigolfu, koliko je bilo v Dravi kopalcev in koliko je bilo prikolic iz Nemčije, Nizozemske, Avstrije in od drugod.

 Igrišča na minigolf

Pri čolnarni Branik v Bresternici so uredili čolnarno in društvo je imelo tam tudi svoje čolne – za goste in tekmovalce.

Avtokamp leta 1966

Prazen travnik leta 2019
Sčasoma so zgradili tudi Motel Jezero, ki je veljal za ugleden lokal, nekoč so na kosilu gostili celo takratnega predsednika države Josipa Broza Tita. V sklopu turističnih aktivnosti so ponujali tudi mini golf, glasbene dogodke, prenočišča v bungalovih, veliko mest za kampiranje, sprehajalne poti in kopališče.

Motel so zrušili že v letu 2011 in od tedaj je prostor namenjen naključnim sprehajalcem. Izginilo je tudi igrišče za minigolf.

Viri (pridobljeni oktobra 2019):
- https://maribor24.si/lokalno/se-bo-kdaj-vrnil-nekdanji-blisc-kampa-v-bresternici.

Viri slikovnega gradiva (pridobljeni aprila in oktobra 2019):
- stare fotografije: https://maribor24.si/lokalno/se-bo-kdaj-vrnil-nekdanji-blisc-kampa-v-bresternici;
- 2019: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar