ponedeljek, 27. maj 2019

Pekrska gorca, Maribor

Pekrska gorca, imenovana tudi Slovenska Kalvarija, je 351 metrov visok osamel grič v Mariboru. Le malo Mariborčanov danes ve, da sta še ne tako dolgo nazaj bili v Mariboru dve Kalvariji. Večina pozna griček, ki se dviguje nad mestnim parkom in na katerem so meščani leta 1683 v zahvalo, da je kuga v mestu prenehala razsajati, zgradili cerkvico sv. Barbare in Rozalije. Do razpada stare Avstrije se je ta grič imenoval »nemška Kalvarija«, za razliko od »slovenske Kalvarije« − Pekrske gorce.

 Pekrska gorca s cerkvijo

Od leta 1664 je na Pekrski gorci stal križ, ki ga je približno okoli leta 1830 nadomestila cerkev Marija sedem žalosti.


 Cerkvica Marija sedem žalosti

Do gorce vodi lepo urejena pešpot iz vzhodne strani naselja. Med potjo obiskovalca spremlja križev pot s štirimi obnovljenimi kapelicami.

 Ena izmed kapelic

 Z vrha se odpira čudovit razgled na mariborsko ravnino in severno pohorsko pobočje. 

 Čudovit razgled

Skakalnica na Pekrski gorci

Leta 1953 so na Pekrski gorci zgradili 60 metrov visoko smučarsko skakalnico, ki je bila po svoji velikosti takoj za Planiško. Načrte za skakalnico je narisal inženir Stanko Bloudek,  krstil pa Rudi Finžgar 22. januarja 1953, ko se je kot prvi pognal po zaletišču in brezhibno pristal pri 33 metrih. Tri dni kasneje je nova 60-metrska smučarska skakalnica pod Pekrsko gorco gostila prvo tekmovanje. Na tekmovanju je sodelovalo 36 skakalcev iz 14 slovenskih klubov in enajst tekmovalcev iz Avstrije, izkazali so se tudi pri železnici. Vsi udeleženci tekmovanja v smučarskih skokih so dobili poseben 50- odstotni popust, ki je veljal od 22. do 27. januarja. Med domačimi skakalci so nastopili že prej omenjeni Rudi Finžgar, Janez Polda, takrat še mladinec Janez Gorišek in nekoliko presenetljivi zmagovalec prvih skokov na Pekrski gorci Albin (Bine) Rogelj. Ta je zmagal predvsem zaradi boljših sodniških ocen, najdaljša skoka (58,5 m in 59 m) pa sta uspela Finžgarju. Jože Zidar je "potegnil" celo do 60 metrov, a se mu ni uspelo obdržati na nogah.

Prilagojena Goriškova Mariborska skakalnica je redno gostila domača tekmovanja, leta 1964 tudi slovensko prvenstvo. Z izjemnim drugim skokom in novim rekordom skakalnice 62 metrov je slovenski prvak postal Ludvik Zajc, član Jesenic, pred dvema skakalcema Enotnosti Mirom Omanom in Petrom Erženom. Na državnem prvenstvu je veliko pozornosti vzbudil tudi najmlajši tekmovalec, 15-letni Mariborčan Dolinšek, ki je pristal pri 42,5 metra. Še en domačin, Pesek, je s skokom 51 metrov postavil takratni mariborski rekord. Istega leta so skakalnico prvič obnovili in povečali na 70 metrov, leta 1974 pa z delno rekon- strukcijo še za deset metrov več in na tekmovanjih so se vedno pogosteje poleg domačih pričeli pojavljati tudi mednarodni asi smučarskih skokov.

Skakalnica leta 1983
 
V zlatih časih je skakalnica gostila kar nekaj pomembnih tekmovanj. Med leti 1971 in 1982 se je tako na primer na njej odvijala turneja treh dežel, ki je poleg Maribora gostovala tudi v Beljaku in Trbižu. Tekme v smučarskih skokih si je prišlo ogledati tudi do 20.000 ljudi. Organizacija smučarskih skokov v okviru turneje treh dežel je bila na zelo visokem nivoju, iz mesta so pod skakalnico vse ljubitelje skokov vozili posebni avtobusi. 

Skakalnica je nato zaradi vedno milejših zim, manjšega števila obiskovalcev in prenosa velikih tekem v Planico počasi začela propadati in samevati. Razpadajočo skakalnico so dokončno odstranili leta 1993, a je nekaj njenih sledi še vidnih danes. 

 Mesto, kjer je bila skakalnica

Pravljica o Pekrski gorci

Bilo je v starodavnih časih, ko se je bogato prebivalstvo mariborskega mesta prevzelo in začelo živeti prav razuzdano. Bog meščane opominja, svari; a ker trdovratneži na dobrohotne opomine ostanejo gluhi in se tudi za ostra svarila ne zmenijo, prepusti stvarnik nebes in zemlje usodo pohujšanega mesta hudiču. Vladar pekla, da veselja poskoči; skrbi ga le, da mu kakšna duša ne uide, zato se podviza in vzleti na Pohorje, ki mu za njegove nakane odlomi vršac. 
Bila je strašna temna noč, bliskalo in grmelo je, kot bi se bližal sodni dan. Hudič zadene odlomljeni kos gore na svoj hrbet in drvi proti nesrečnemu mestu, govoreč sam s seboj: »Le hitro, le hitro, da vržem to grudo v Dravo, preden odbije ura dvanajst; zaprem ji strugo in jo prisilim, da razlije svoje valove čez zidovje in pokonča vse moje grešne ljubljence.«
Je prisopihal v dolino, moči so mu jele pojemati in moral si je nekoliko odpočiti. Ko pa težko breme na tla položi, pristopi k njemu bela, ena veličastna lepota, in ga vpraša, kaj namerava storiti. Vladar pekla takoj spozna, da pred njim ne stoji nihče drug kakor sama Mati božja. Tabo se prestraši nebeške zavetnice, da omamljen obstoji in ne more spregovoriti. Ko pa med tem odbije ura v mestnem zvoniku dvanajst, hudič vse pusti in trepetljaje zbeži. Ta opuščena »gruda« je naša »slovenska Kalvarija«, na katero so pozneje prebivalci s hvaležnim spominom postavili na čast Materi božji belo cerkvico. Tam na Pohorju pa, kjer je hudič odtrgal vršac, je od tistega časa tako imenovano Črno jezero. (Vir: Varl, Tomažič, Radovanovič: Mariborske zgodbe).

Viri in literatura (pridobljeni maja 2019):
- http://www.hostelpekarna.eu/infotables/pekrska-gorca, 
- Radovanovič, Sašo. 1997. Mariborske zgodbe. Maribor: Kapital 1997 (Maribor: Dravska tiskarna),
- Vid Kmetič: Pri Pohorju sta skakalnice risala Bloudek in Gorišek. Večer, 11.12.2016,
- https://mariborinfo.com/novica/lokalno/se-se-spomnite-mariborske-smucarske-skakalnice/128555.

Viri slikovnega gradiva (pridobljeni maja 2019):
- 1983: https://www.vecer.com/pekre-kraj-kjer-je-doma-komedija-6304798,
- 2019: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar