četrtek, 18. julij 2019

Sladoled skozi čas

Prvi zapiski, ki omenjajo sladico, pripravljeno iz zgoščenega groznega soka, prelitega preko ledu, izvirajo iz Perzije. Led so za osvežitev hranili v posebnih jamah, ledenicah, ali so ga prinesli iz visokih gora. V zapiskih lahko najdemo tudi njihovo sladico, ki je bila namenjena samo kraljem in je bila narejena iz ohlajene rožne vode in zelo tankih rezancev. Led so tudi mešali z žafranom, sadjem in drugimi okusi.

Različne civilizacije so recepte z ledom uporabljale že tisočletja. V starih zapiskih najdemo kar nekaj starodavnih receptov. Kitajci so zamrznjeno zmes mleka in riža uporabljali že 200 let pred našim štetjem. Rimski cesar Neron, je v začetku našega štetja užival v ledu, ki so mu ga prinesli iz gora in prelili s sadnim oblivom.Torej neke vrste današnji sorbet.

V desetem stoletju, ki je bila Evropa v mračnjaškem srednjem veku, so Arabci v Damasku, Bagdadu in Kairu že množično uživali v sladoledu, ki je bil narejen iz mleka in bil sladkan s sladkorjem. To naj bi bil prvi komercialni sladoled. Pripravili so ga iz mleka, smetane, tudi jogurta, aromatiziran z rožno vodo, suhim sadjem ali oreščki. Predpostavlja se, da so uporabljali stare arabske recepte, ki so izvirali iz Perzije.

V knjigi »Zgodovina hrane«, avtorja Maguelonne Toussaint-Samata je zapisano, da so  prvo napravo za izdelavo sladoleda verjetno izdelali Kitajci. Posodo z zmesjo za sladoled so postavili v večjo posodo, v kateri je bila slanica, ki zniža točko zamrzovanja vode pod 0°C. Kitajski cesar iz dinastije Yuan je skrbno čuval skrivnost priprave sladoleda, ki je bil namenjen samo cesarskemu dvoru, dokler ni Kitajske obiskal Marco Polo in domnevno ukradel tehnologijo in jo leta 1295 ponesel v Italijo. Marko Polo ledeno sladico omenja v svojih potopisih.

Stara ilustracija antične naprave za izdelovanje sladoleda avtorja Javandier in Laplante, prikazano v publikaciji L'Eau, avtor G. Tissandier, Hachette, Paris 1873.

V Evropi se je vzpon sladoleda pričel v Italiji in razširil pod vplivom Katarine Medici, ki se je leta 1533 poročila na francoski dvor. S seboj je pripeljala tudi italijanske chefe, ki so na dvoru pripravljali aromatiziran led in sorbete. Pri recept za aromatiziran led se je v Franciji pojavil leta 1674 v knjigi »Recueil de curiositéz rares et nouvelles de plus admirables effets de la nature«, v Italiji pa leta 1694 v knjigi »Lo Scalco alla Moderna«

V Ameriki se sladoled pojavi dokaj pozno, šele v osemnajstem stoletju, vendar kmalu postane ena najbolj priljubljenih sladic. Iz Evrope se je sladoled preselil v Združene države Amerike. Leta 1700 je guverner Marylanda Bladen uradno prvič z njim pogostil svoje povabljence. Konec 18. stoletja se v časopisu pojavi oglas za prodajo sladice, ki je dobila ime ice cream.  

Naprava za izdelovanje sladoleda iz 19. stoletja

Jacob Fussel je leta 1842 v Baltimoru odprl prvo tovarno sladoleda v ZDA in sladoled prodajal kar iz vagona.

Prodajalec sladoleda v Londonu leta 1870

Prvi moderen stroj za izdelavo sladoleda je bil patentiran prav v ZDA leta 1843 s strani gospe Nancy Johnson iz Filadelfije. Sladoled pa je bil drag in v njem je lahko uživala le peščica ljudi.
Prodajalec sladoleda v Rimu leta 1820

Prvi sladoled na paličici je bil patentiran v Ameriki leta 1923, prvi mehki sladoled pa je bil izumljen v Veliki Britaniji sredi 20. stoletja - v tem času so nastale prve tovarne sladoleda, kot sta Schöller in Langnese.

Pakiranje lučk, leto 1917

V začetku 20. stoletja so se pojavili prvi hladilniki in zamrzovalniki. Hladilna tehnika je začela bliskovito napredovati. V drugi polovici 20. stoletja sladoled postane množična in poceni dobrina, v kateri lahko sedaj uživa večina.

Zgodovina slovenskega sladoleda sega več kot pol stoletja nazaj. Leta 1958 so Ljubljanske mlekarne kot prve v Sloveniji začele z industrijsko proizvodnjo sladoleda. Nastala je Lučka, ikona sladoleda na palčki. S prvega ovitka nas je simpatično pogledovala rjavooka, črnolasa deklica, katere ime pa ni Lučka, ampak Milena.

Embalaža Lučke

Uspehu Lučke so že v naslednjih letih sledili Ježek, Tom, kornet Zlatorog, sladoled v lončku, družinska Planica, Piran ter Otočec, Maxim... 

Razvoj embalaže sladoleda Otočec


In danes? Nove zahteve so prinesle mnogo novega, predvsem pri uporabi sestavin. Vsebnost sladkorja in maščob se je v zadnjem obdobju precej zmanjšala. Uporabljajo se tudi druge oblike sladkorja, ki imajo večjo moč in manjši vpliv na dvig krvnega sladkorja. Dodajajo se vlaknine, ki pozitivno vplivajo na našo prebavo, sladoledu pa dajejo kremoznost. Za tiste, ki so občutljivi na laktozo se namesto mleka lahko uporablja mandljevo, kokosovo ali kakšno drugo mleko. Ali pa le sadje - sorbet. Izbira je torej le vaša :)

Bogata izbira sladoleda danes

Viri (pridobljeni julija 2019):
- http://www.gourmetshop.si/trgovina/sladoled/o-sladoledu/sladoled-skozi-cas;
- https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/tako-izdelovali-sladoled-pred-nekaj-tisocletji/;
- https://www.kavarnahoman.si/kratka-zgodovina-sladoleda/;
- https://vienna-insight.at/blog/2012/08/21/ice-cream-then-and-now/

Viri slikovnega gradiva (pridobljeni julija 2019):
- antična naprava: http://www.gourmetshop.si/trgovina/sladoled/o-sladoledu/sladoled-skozi-cas;
-  prodajalec sladoleda 1820: https://vienna-insight.at/blog/2012/08/21/ice-cream-then-and-now/;
- pakiranje lučk leta 1917: https://www.loc.gov/resource/nclc.05240/;
- London 1870: https://londonist.com/london/history/the-history-of-ice-cream-in-london;
- naprava iz 19. stoletja: https://snowballmachinery.wordpress.com/2015/01/14/the-first-ice-cream-machine/;
- embalaža Lučke: http://www2.24ur.com/bin/article_print.php?id=3125379;
- embalaža Otočec: https://www.facebook.com/notes/mojanostalgija/zgodba-o-sladoledu-planica-in-lu%C4%8Dki/785321591486256/;
- izbira sladoleda danes: https://www.atlasobscura.com/articles/best-independent-ice-cream-shops.

Ni komentarjev:

Objavite komentar