nedelja, 28. julij 2019

Grad Gravensteen, Gent, Belgija

Gent je večje mesto v Belgiji, glavno mesto in največje mesto province Vzhodna Flandrij. V 13. stoletju je, predvsem po zaslugi ovčereje in tekstilne industrije, postalo eno izmed največjih in najbogatejših mest. V Evropi ga je takrat po velikosti prekašal le Pariz. Znotraj mestnih zidov je v srednjem veku živelo 65 tisoč ljudi, danes pa jih v Gentu biva okoli 250 tisoč.
Položaj mesta Gent


V mestu se nahaja srednjeveški grad Gravensteen. V nizozemščini pomeni grofov grad. Leži na nadmorski višini 9 metrov in je še vedno delno obdan z jarkom. 


Preko mesta potekajo številni kanali

Prva utrdba na dolgem otoku, obkroženim s dveh strani z rekami in kanali, se je pojavila v Gentu v 9. stoletju, ko je prvi grof Flandrije – Baldvin I., skušal ubraniti svoje premoženje v strahu pred morebitno invazijo Normanov. V teh časih je bilo območje posesti razdeljeno na dva dela: v enem delu se je nahajal grad grofa Flandrije, ter vojaški, upravni in verski objekti; v drugem delu, ki se je imenoval „mesto grofov“, je bilo naselje obrtnikov, ki so izdelovali oblačila, oklepe in pasove za grofa in njegovih vitezov.

                                                                    Grad Gravensteen


Začetek 10. stoletja ni samo čas, ko je grof Arnulf I. naredil rekonstrukcijo glavnega dela trdnjave, temveč tudi obdobje, v katerem je bila obnovljena kapela sv. Pharaildisa. To je bil tudi čas vrnitve duhovnikov iz opatije sv. Bavona, ki so se dolgo časa skrivali v Franciji v strahu pred vikinskimi napadi. Ob koncu 11. stoletja (v času vladavine Roberta I.) je bila stavba ponovno preoblikovana. Leseno stanovanje grofa je nadomestil trinadstropni stolp iz apnenca (vsak stolp je bil povezan z drugim s stopnicami).



Sedanji grad je leta 1180 zgradil grof Filip iz Alzacije in je bil oblikovan po zgledu križarskih gradov, ki jih je videl, ko je sodeloval v drugi križarski vojni. Bivalno-obrambni del gradu je povečal za še tri nadstropja, tako da je bilo prebivališče grofov nad hišami prebivalcev mesta, ki se nahajale na nasprotni strani reke Leie. Poleg tega je bil izboljšan zid, ki je obkrožal trdnjavo, opremljen z novimi in močnimi vrati ter petindvajsetimi izvidniškimi stolpi. Ob koncu 12. stoletja je bil tud zgrajen dvonadstropni stolp – nova hiša flandrijskih grofov, kjer je stanoval guverner mesta Gent.


 Grad na stari razglednici

Gravensteen ni sodeloval v velikih bitkah, ampak je v svoji zgodovini preživel več obleganj. Prvo je potekalo aprila leta 1302 – v tistem času je grad zaščitil mestno vodstvo proti jeznim prebivalcem, ker je mestni svet bil zagovornik francoskega kralja Filipa Lepega. Po ukazu kralja so bili prebivalci mesta prisiljeni plačati izredno visoke davke, kar je pripeljalo do požiganja gradu in kot rezultat je bila oblast prisiljena obesiti belo zastavo.
Drugo obleganje gradu je potekalo leta 1337, ko so se prebivalci Genta, ki jim je vladal Jacob van Artevelde, šli proti grofu Ludwiku, ki je bil proti trgovinski zvezi z Anglijo (v stoletni vojni je podpiral Francijo). Stene gradu niso vzdržale pritiska prebivalcev mesta, ki so se padli v notranjost gradu, kjer je na njih čakalo samo dvajset branilcev grofa. Ludwik je pobegnil v Francijo. Od takrat je vladarjem bil Artevelde, ki je po osmih letih umrl v rokah uporniške množice med naslednjimi bitkami.

Grad je bil sedež flandrijskih grofov, dokler ga niso opustili v 14. stoletju. Nato je bil uporabljen za sodišče, zapor, sčasoma pa je propadel. Ob stenah in celo na dvorišču so bile zgrajene hiše, kamen pa uporabljen pri gradnji drugih stavb. Nekoč je bila v njem tudi tovarna bombaža. Porušen naj bi bil ob koncu 19. stoletja, a teh načrtov niso nikoli izvedli.


Hiše ob gradu nekoč

Leta 1885 je grad kupilo mesto Gent in začela se je prenova, ki je bila končana leta 1893. Novozgrajene hiše so bile odstranjene, zidovi pa obnovljeni v prvotnem stanju.
 

Danes je v notranjosti muzej z različnimi napravami za mučenje (tudi giljotina).
Grad so uporabili tudi za prizorišče pri snemanjih (BBC-jeva dramska serija Bela kraljica, film Cesar).

Grad je res veličasten

Viri in literatura (pridobljeni julija 2019):
- https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Gravensteen;
- https://castles.today/sl/gradovi/belgija/ghent/zgodovina/.

Viri slikovnega gradiva (pridobljeni julija 2019):
- hiše ob gradu: informativna tabla na gradu; 
- grad na stari razglednici: https://hiveminer.com/Tags/gent%2Cpostcard;  
- slike iz 2019: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar