nedelja, 21. april 2019

Grad Hompoš, Pivola, Slovenija

Grad Hompoš (tudi Pohorski dvor) je grad v vasi Pivola blizu Maribora. 

 Prenovljen grad Hompoš

Hompoš je bil prvotni sedež podravskega mejnega grofa. Verjetno je bil grad pozidan že v 11. stoletju, čeprav je prvič omenjen v 12. stoletju. Leta 1323 je Reinprecht Mariborski s privoljenjem kralja Friderika in njegovih bratov zapisal svojemu sinu Otonu polovico zgornjega dela gradu Hompoš, kjer je stal stolp, drugo polovico, ki je imela tudi svojo kapelo, pa je podaril svoji ženi Luciji in sinu Juriju. 

Leta 1348 so postali z zamenjavo gospostev lastniki Walseeji; ko pa so leta 1352 ti delili posest, je Hompoš dobil Friderik Ptujski. V njihovi lasti je grad ostal do srede 15. stoletja, ko so izumrli. Za njimi so Hompoš dedovali Stubenbergi, ki so si bili s Ptujskimi v sorodstvu. Ti so ga imeli do leta 1636, ko je umrl Franz Stubenberški.
Leta 1635 so ga zavzeli in oplenili uporni kmetje.
Leta 1645 je prišel v roke ritmojstru Sigismundu Sulzburškemu. Za njim so tukaj gospodarile rodbine Walters, Conti, Haidt, Curti, Scalda-Sole, potlej graške dominikanke, na koncu 18. stoletja pa grofje Attemsi. 

Grad Hompoš na Vischerjevi topografiji iz leta 1681

Med letoma 1846 in 1877 je bil grad v lasti Alojza plemenitega Feyrerja, potlej pa sta grad kupila zakonca grof Anton de Nugent-Pallavicini y Centurioni in grofica Marija Terezija, rojena baronica van Durr. Ob ločitvi je dvor ostal v rokah grofa Antona, ki ga je prodal zadnji plemiški rodbini na tem gradu - Pacher von Theinburg, ki ga je imela do nacionalizacije. Po vojni je bil v gradu sanatorij za pljučne bolnike, potlej psihiatrična bolnišnica. 


 Grad Hompoš pred in po prenovi

V letu 2008 je v njem Mariborska univerza odprla nove prostore fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede.

 Čudovita okolica okoli gradu z parkom

Dvonadstropna stavba z obzidanem dvoriščem je bila prva srednjeveška zasnova gradu. V 17. stoletju so ga povečali, mu pozneje prizidali trakt, nasprotni pa pomožno poslopje. Pozneje so grad še povečali po podkvasti dvoriščni liniji, končno pa je bil prizidan v drugi polovici 19. stoletja, ko mu je bil dodan stolp na severni strani. Leta 1945 je bila notranjost predelana. V sklop celotne podobe gradu je sodil tudi grajski park. Danes je grad razsežna, razpotegnjena, delno podkletena dvonadstropna stavba. Jedro njegove zasnove je v južnem traktu, ki je še zidan iz kamna, medtem, ko sta vzhodni in zahodni trakt opečna. Južni trakt ima na zunanjščini kamnitne okenske okvire, na dvoriščni strani pa stebriščne arkade. Stavba je popolnoma modernizirana.

Viri in literatura (pridobljeni aprila 2019):
- https://visit-hoceslivnica.si/objava/60034,
- https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Hompo%C5%A1,
- https://gradovislovenije.si/project/grad-hompos/.
Viri za slikovno gradivo (pridobljeni marca 2019):
- Vischerjeva topografija 1681: https://sl.wikipedia.org/wiki/Grad_Hompo%C5%A1#/media/File:Vischer_-_Topographia_Ducatus_Stiria_-_163_Haus_am_Bacher_-_Hompos.jpg;
- grad pred prenovo: http://www.fkbv.um.si/index.php/o-fakulteti/zgodovina/novi-prostori-fkbv-v-gradu-hompos,
-  2019: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar