ponedeljek, 8. april 2019

Dvorec Beltinci, Slovenija

Dvorec Beltinci leži v naselju Beltinci. Samo naselje je prvič omenjeno že leta 1322 kot Belethfalua. Po legendi je bila v vasi zelo lepa kobila, ki jo je pastir vsakič česal z glavnikom. In po tej Beli, kot so klicali kobilo, se je vas začela imenovati Belotinci. 

 Pogled na dvorec iz parka

Beltinska graščina, ki se izrecno omenja v Bánffyjevem dnevniku iz leta 1532, je najverjetneje nastala v 15. stoletju. Za zgodnejši nastanek srednjeveške utrdbe ni oprijemljivih dokazov, čeprav je verjetno, da je v Beltincih že prej stal neki dvor oziroma utrjeno gradišče. 

Nastanek graščine se postavlja v čas rodovine Haholdov (Bánffyjev), ni pa izključeno, da je pri tem še prej svojo vlogo odigrala tudi rodovina Jura. Bánffyje, ki zaznamujejo srednjeveško in renesančno obdobje beltinskega gradu, je najprej nasledil Franc Nádasdy, ki si je graščino pridobil z darilno listino Ferdinanda III. še pred sredo 17. stoletja, kar potrjuje tudi pogodba z Eszterházyji iz leta 1649. Ker pa je bil Franc Nádasdy zaradi sodelovanja v zaroti Zrinskih in Frankopanov obglavljen, so tudi potomci izgubili dedne pravice do beltinske posesti, zato je posest prešla na győrskega škofa, poznejšega ostrogonskega nadškofa Jurija Széchényja (umrl 1695). V njegovem času je beltinsko gospostvo postalo samostojno in bilo odtegnjeno od lendavskega fevda, kar je po svoje omogočalo relativno trdnejši razcvet kraja in hkrati večalo moč njegovega lastnika. 

 Dvorec leta 1686

Za rodbino Széchény je posest prešla v grofovsko rodbino Ebergény in potem Csaky; v 19. stoletju pa so beltinski grad in posestvo posedovale rodbine Gyika, Sina, Wimpffen in kot zadnja rodbina Zichy. V posesti Marije Ifigenije Zichy (1883-1977), poslednje beltinske grofice, je beltinski grad ostal vse do leta 1945, nakar so jo razlastili, dvorec pa do kraja oplenili. Iz njega so odnesli vse vrednejše predmete, od pohištva do številnih umetnin in dragocenega drobnega inventarja.

 Dvorec danes

Danes je dvorec v fazi prenove. V obnovljenih prostorih je restavracija, poročna dvorana, odvijajo se srečanja, različne prireditve in priložnostne razstave. Ohranjena je še graščinska shramba za žito. Izvirno je grad obdajalo obzidje s štirimi stolpi in vodnim jarkom. Posebna zanimivost beltinškega gradu so obokani podzemni rovi. En rov povezuje grad Beltinci s cerkvijo sv. Ladislava, drugi pa z grajsko kaščo z vzhodnimi vrati iz leta 1754.

 Dvorec leta 1964 in 2018

Dvorec obdaja čudovit, baročno zasnovani park z lepimi domačimi vrstami drevja in mnogimi eksoti, ki je v preteklosti obsegal okrog 14 ha zemljišča. Na tej površini je bilo zasajenih okrog 1600 dreves, med njimi okrog 800 eksotov. Nekatere od njih še danes najdemo v parku.

 V parku

Viri (pridobljeni aprila 2019):
- https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/grad-beltinci.html;
- https://kraji.eu/slovenija/beltinci_grad_beltinci/slo; 
- https://www.beltinci.si/objava/63402.
Viri slikovnega gradiva (pridobljeni oktobra 2018 in aprila 2019):
- 1686: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/grad-beltinci.html; 
- 1964: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/item/beltinski-grad-2.html;
- 2018: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv. 

Ni komentarjev:

Objavite komentar