četrtek, 27. september 2018

Villa rustica in slovansko grobišče, Maribor, Slovenija

Villa rustica je rimska podeželska vila, ki predstavlja poseben tip posesti bogatega rimskega naseljenca, ki jo je s točno pretehtanim izkoriščanjem naravnih danosti izoblikoval za svoj položaj, okus in potrebe. Rimske podeželske vile so bile v večini sodobno opremljene in udobne.
Ker so imele dobro lego ob cesti, jim je le-to omogočalo komuniciranje z bližnjimi, pa tudi bolj oddaljenimi kraji. Villa rustika v Radvanjah se nahaja ob arheološko dokazani naselitveni osi ob pomembni obdravski cesti, ki prikazuje smer rimske kolonizacije na predelu Podravja.
 
Celotni kompleks arheološkega najdišča je omejeval obodni zid v velikosti 98,10 x 90,20 metrov, ki je hkrati predstavljal nosilni zid za gospodarske objekte na jugovzhodnem delu in za stanovanjski zgradbi v severozahodnem predelu vile. 

Na južnem delu vile so bila vzidana vsaj tri večja gospodarska poslopja in dvoje ali troje samostojno stoječih lesenih poslopij. Posebno odkritje predstavlja grobišče znotraj zidu vile, ki se nahaja med ruševinami obeh stanovanjskih objektov.
 
 Tloris (vir: informativna tabla pred najdbiščem)

28 grobov je bilo brez nekega posebnega reda vkopanih v peščena tla. Skeleti so se slabo ohranili, ležali so v iztegnjeni legi in razen enega so bili samo enojni grobovi.  

Vir slik: Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar