sobota, 22. september 2018

Vodni stolp, Maribor, Slovenija

Vodni stolp, jugovzhodni obrambni stolp srednjeveškega Maribora je bil postavljen pri zadnji izpopolnitvi oziroma prezidavi mestnega obzidja, ki je potekala v letih 1548 do 1568 pod vodstvom italijanskih stavbenikov iz družine Dell' Allio. Na tem mestu je pred tem stal manjši okrogli stolp, postavljen na pilotih, kakor je znano iz arhivskih zapisov.

Vodni stolp je bil postavljen leta 1555 in je najverjetneje dobil ime po tem, ker je ščitil mesto pred napadi z vodne strani. Stolp, ki danes stoji sam, je bil nekdaj z obzidjem povezan z židovskim stolpom, po obzidju je potekal lesen obrambni hodnik. Kasneje so ob obzidju zrasle hiše in pri hiši ob stolpu so bila velika vhodna vrata, imenovana tudi vodna vrata, o katerih je dolga leta pričal še velik lok.
Vodni stolp na začetku 20. stoletja

Pri načrtovanju gradnje hidroelektrarne Srednja Drava I, se je pokazalo, da se bo vodostaj reke v mestu bistveno dvignil, zato je bilo treba razmisliti, kaj bo z zgradbami, ki segajo v območje, ki ga bo poplavila Drava.
Najpomembnejša objekta v tem območju sta bila Vodni stolp in hiša, ob kateri so pristajali splavi, imenovana Mariborske Benetke, ki je po nerazumljivem naključju postala žrtev rušenja.

 Prispevek Nine Gostenčnik o dvigu Vodnega stolpa

Ohranitev Vodnega stolpa ni bila lahka naloga. Odločili so se, da okoli 1500 ton težak stolp dvignjejo. Stolp je bil dvignjen za 2,6 m. Pred dvigom so morali iz tehničnih razlogov začasno porušiti oboke in nosilni slop. Stanje so pred tem natančno posneli, zaradi kasnejše rekonstrukcije. Dela leta 1968 niso bila zaključena, prostor je ostal prazen, pa tudi rekonstrukcija obokov v pritličju ni bila izvedena.
                                                                   Stolp leta 1965
 
Stolp je nato sameval dvajset let do prve sanacije in prenove v letih 1986 in 1987, leta 1989 mu je bila določena funkcija vinoteke, ki je v stolpu še danes.

 Stolp danes

Viri slikovnega gradiva (pridobljeni avgust 2018):
- O dvigovanju stolpa: https://issuu.com/ninagostencnik/docs/vodni_stolp_2017_izsek,
- 1965: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Maribor%3B_Vodni_stolp_%3B_1555.jpg,
- začetek 20. stoletja: informativna tabla ob stolpu,
- nekoč (1903): https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b2/Razglednice_Maribora%2C_ki_jih_je_leta_1903_uredil_dr._Amand_Rak_%28665%29.jpg
- danes (2018): Nataša Šafhalter Đukić, osebni arhiv.

Ni komentarjev:

Objavite komentar